Search
Close this search box.
Centrul pentru Politici, Inițiative și Cercetări PLATFORMA
Centrul pentru Politici, Inițiative și Cercetări PLATFORMA Noutățile Asociației Învățământul în Moldova: Pot fi admise refugiatele și refugiații din Ucraina la studii în Republica Moldova?

Învățământul în Moldova: Pot fi admise refugiatele și refugiații din Ucraina la studii în Republica Moldova?

Echipa ROBOTA a primit mai multe întrebări din partea refugiatelor și refugiaților din Ucraina cu privire la înscrierea la studiile superioare de licență în universitățile din Republica Moldova. Am făcut o sesizare la Ministerul Educației și Cercetării din Republica Moldova (MEC) în care am solicitat detalii.
Prezentăm cele mai importante momente ce se conțin în răspunsul MEC.

Specificăm că, informația se referă la admiterea pentru anul de studii 2022/2023.

Pentru admiterea la anul de studii 2023/2024 informația va fi disponibilă mai târziu.

Potrivit informației obținute de la MEC, în sesiunea de admitere din iulie-august 2022/2023, în contextul crizei umanitare din regiune, a fost acordată prioritate candidaților la studii din Ucraina. De asemenea, persoanele din Ucraina care au fost admise la studii în bază de contract, achită studiile exact cum o fac și cetățenii din Republica Moldova. La momentul actual, nu există detalii exacte despre sesiunea de admitere 2023/2024, dar presupunerile sunt că vor fi aceleași reguli și pentru următorul an de studii.

 

Dacă tinerii din Ucraina sunt deja înscriși la studii în țara lor de bază, aceștia se pot înscrie drept studenți la mobilități de studii la programele de studii superioare din Moldova, pe locuri, cu și fără taxe de studii.

1) Dacă nu poți demonstra studiile parcurse prin documentele emise de către instituția de învățământ superior din Ucraina, instituția de învățământ superior din Moldova poate semna un contract individual cu studentul, unde sunt discutate și indicate condițiile și termenii de mobilitate.
2) De asemenea, instituția de studii superioare din Moldova, în baza criteriilor proprii și cu respectarea practicilor internaționale, poate evalua competențele și abilitățile studentului și decide individual despre recunoașterea studiilor parcurse.
3) Dacă studentul nu dispune de actele necesare în momentul înscrierii la studii de mobilitate, înainte de finalizarea acestora va prezenta instituției din Moldova adeverința academică la programul de studii superioare la care a beneficiat de mobilitate, pentru a obține Atestatul de prezență (matricola).
4) Studenții refugiați din Ucraina au putut obține mobilități de studii organizate fără taxă, în limitele bugetelor instituționale.
5) Studenții refugiați din Ucraina, care nu sunt cetățeni ai Ucrainei dar studiau acolo când a început războiul, pot accesa programe de mobilități cu plată, în mărimea stabilită de către instituția de învățământ superior din Moldova după legislația în vigoare.

Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, în anul de studii 2022/2023, au fost înmatriculați 1578 de cetățeni străini, dintre care 645 (41%) sunt cetățene și cetățeni din Ucraina.

Pentru alte detalii privind admiterea în Republica Moldova, puteți consulta și pagina web admiterea.md, disponibilă, deocamdată, doar în limba română. Echipa ROBOTA va distribui informație adițională, îndată ce ea va fi disponibilă.

De asemenea, dacă aveți nevoie de consiliere în carieră sau juridică cu privire la angajarea în câmpul muncii în Moldova, puteți apela la echipa ROBOTA. Persoanele refugiate sunt așteptate de luni până vineri, între orele 09:00 – 18:00 la biroul ROBOTA (Chisinau, str. Puskin 22, Casa Presei, biroul 210). Pentru mai multă informație sau o eventuală programare, refugiatele și refugiații pot apela la numărul de telefon 061142212 (consiliere juridică), 061142210 (consiliere în carieră) sau la emailul info@dilo.md.

Proiectul „ROBOTA: Consiliere în carieră și protecția drepturilor muncii persoanelor refugiate” este implementat de către Centrul pentru Politici, Inițiative și Cercetări „Platforma” și inițiativa Moldova pentru Pace în parteneriat cu Congresul Național al Ucrainenilor în Moldova, cu suportul Consiliului Danez pentru Refugiați (DRC) și Agenției ONU pentru Refugiați (UNHCR).

Comentariile biroului ”ROBOTA” la proiectul hotărîrii de Guvern privind acordarea protecției temporareComentariile biroului ”ROBOTA” la proiectul hotărîrii de Guvern privind acordarea protecției temporare

Asociația Centrul pentru Politici, Inițiative și Cercetări ”Platforma” este membră a inițiativei Moldova pentru Pace și este activă din februarie în asistența persoanelor refugiate.Împreună cu Congresul Național al Ucrainenilor în