Search
Close this search box.
Centrul pentru Politici, Inițiative și Cercetări PLATFORMA
Centrul pentru Politici, Inițiative și Cercetări PLATFORMA Noutățile Asociației În atenția cetățenilor moldoveni care primesc în spațiul locativ propriu persoane strămutate din Ucraina!

În atenția cetățenilor moldoveni care primesc în spațiul locativ propriu persoane strămutate din Ucraina!

Cu începere din 1 martie 2023 a intrat în vigoare Hotărârea Guvernului nr.21 din 18.01.2023 privind acordarea protecției temporare persoanelor strămutate din Ucraina. Potrivit hotărârii respective, pentru a obține statut de protecție temporară, solicitanții urmează să indice locul domicilierii lor pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv prin declarație oferită de proprietarul bunului imobil. 

La sfârșitul lunii mai doar aproximativ 7400 de persoane refugiate, din cele 108 000 care se află la moment pe teritoriul Republicii Moldova, au depus cerere pentru a obține statutul de protecție temporară și doar aproximativ 4000 au obținut acest statut.
Cele mai multe persoane refugiate nu pot aplica la statutul de protecție temporară din cauza problemelor legate de confirmarea reședinței în Republica Moldova. 

Din discuțiile cu persoanele refugiate reiese că una din barierele principale cu care se confruntă aceștia este faptul că proprietarii ce găzduiesc refugiați în bunurile lor imobile, refuză să ofere persoanelor refugiate o declarație prin care ar confirma faptul găzduirii, din teama nefondată că ar putea fi deposedați de locuințe.

Proiectul ”ROBOTA” adresează acest mesaj către toate persoanele din Moldova ce dețin un bun imobil cu drept de proprietate și vă comunicăm că declarația cu privire la primirea în spațiul locativ a persoanelor strămutate din Ucraina:

–   NU reprezintă un act de transmitere a dreptului de proprietate către persoana găzduită;

–   NU reprezintă un act de înregistrare a vizei de domiciliu a refugiatului în bunul imobil ce aparține proprietarului;

–  NU generează obligațiuni fiscale suplimentare față de stat sau alte careva obligațiuni (de înregistrare, evidență, etc.)

–  NU oferă beneficiarilor refugiați un drept perpetuu de domiciliere în spațiul locativ al proprietarului

Facem apel la autoritățile publice centrale și locale să întreprindă ample campanii de informare a cetățenilor moldoveni proprietari de imobile ce găzduiesc persoane refugiate.
Numărul mic de cereri depuse înseamnă un număr mare de persoane refugiate care se află într-o situație incertă. 

Absența statutului de protecție temporară poate cauza consecințe negative la obținerea unui loc de muncă poate crește angajarea informală sau chiar exploatarea prin muncă și poate îngrădi accesul persoanelor refugiate la servicii de asistență medicală primară și de urgență. 

În caz că dețineți un bun imobil,  găzduiți o persoană refugiată și doriți să oferiți acestora declarația ce confirmă faptul găzduirii dar mai aveți ezitări, dubii sau oricare alte întrebări, vă rugăm să contactați echipa juridică a proiectului ROBOTA la adresa electronică info@dilo.md sau la numărul de telefon: +373 61142212



Învățământul în Moldova: Pot fi admise refugiatele și refugiații din Ucraina la studii în Republica Moldova?Învățământul în Moldova: Pot fi admise refugiatele și refugiații din Ucraina la studii în Republica Moldova?

Echipa ROBOTA a primit mai multe întrebări din partea refugiatelor și refugiaților din Ucraina cu privire la înscrierea la studiile superioare de licență în universitățile din Republica Moldova. Am făcut