Centrul pentru Politici, Inițiative și Cercetări PLATFORMA
Centrul pentru Politici, Inițiative și Cercetări PLATFORMA Noutățile Asociației 44 de persoanele refugiate din Ucraina și alte țări au învățat împreună limba română

44 de persoanele refugiate din Ucraina și alte țări au învățat împreună limba română

Timp de patru luni, 44 de persoane refugiate din Ucraina dar și persoane refugiate din alte țări au învățat împreună limba română pentru a se putea integra mai bine în societatea moldovenească.  

Pe 26 aprilie, ne-am bucurat să auzim 44 de persoane refugiate vorbind limba română în cadrul ceremonii de absolvire a cursului de limbă română organizat în cadrul proiectului „ROBOTA: Consiliere în carieră și protecția drepturilor muncii persoanelor refugiate”.

În cadrul acestui curs predat de către Asociația Națională a Trainerilor din Moldova (ANTEM), beneficiarii și beneficiarele au studiat limba română pentru nivelul A1+ timp de 145 de ore de instruire pe platforma invat.antem.md.

Profesorii au utilizat un sistem de învățământ interactiv ce a inclus studierea alfabetului, gramaticii de bază, vocabularelor specifice, crearea dialogurilor simple, cluburi de discuție pentru depășirea barierei psihologice de comunicare, exersarea abilităților de comunicare prin filmarea individuală a videourilor, povestind despre viața de zi cu zi.

La încheierea cursului, beneficiarele și beneficiarii au susținut un test de limbă română, ce a cuprins audiere, lectură și vocabular, producerea creativă de text și examinarea orală.

Atmosfera de la ceremonia de absolvire a fost deopotrivă veselă, dar și tristă. Veselă pentru că beneficiarii au reușit să ajungă la finalul cursului – un punct care li se părea imposibil de atins la început. A fost și tristețe pentru că, în cele patru luni de curs nu doar au învățat împreună o nouă limbă dar au creat și o comunitate. În cadrul acestei mici comunități oamenii își spuneau glume, povesteau despre ei și despre viața lor în Moldova, făceau schimb de rețete culinare și chiar și-au cântat lecția la acordeon.

Sperăm că acești primii pași în cunoașterea limbii române îi vor ajuta pe refugiați și refugiate să aibă o viață socială mai plină în Moldova și să comunice mai mult cu comunitatea gazdă.

Консультант по вопросам карьеры (2 доступные позиции)Консультант по вопросам карьеры (2 доступные позиции)

Краткое описание: Общественное объединение «Центр политики, инициатив и исследований» (далее АО «Platforma») приглашает на работу Консультанта по вопросам карьеры (2 доступные позиции). Предлагаемая должность: Консультант по вопросам карьеры. Место работы: г.

Анонс для украинских абитуриентов: поступление в колледжи Республики МолдоваАнонс для украинских абитуриентов: поступление в колледжи Республики Молдова

Колледж является среднеобразовательным учебным заведением, входящим в систему образования Республики Молдова, и нацелен на профессиональную подготовку специалистов прикладного характера для развития национальной экономики в различных областях (управление, сельское хозяйство, бизнес,

Вторая группа по изучению румынского языка для беженцевВторая группа по изучению румынского языка для беженцев

В последующие 4 месяца, еще 20 беженца будут изучать румынский язык в рамках онлайн курса разработанного Национальной ассоциацией европейских тренеров Молдовы (АНТЕМ). Надеемся, что этот курс будет способствовать интеграции беженцев