Search
Close this search box.
Centrul pentru Politici, Inițiative și Cercetări PLATFORMA
Centrul pentru Politici, Inițiative și Cercetări PLATFORMA Noutățile Asociației 44 de persoanele refugiate din Ucraina și alte țări au învățat împreună limba română

44 de persoanele refugiate din Ucraina și alte țări au învățat împreună limba română

Timp de patru luni, 44 de persoane refugiate din Ucraina dar și persoane refugiate din alte țări au învățat împreună limba română pentru a se putea integra mai bine în societatea moldovenească.  

Pe 26 aprilie, ne-am bucurat să auzim 44 de persoane refugiate vorbind limba română în cadrul ceremonii de absolvire a cursului de limbă română organizat în cadrul proiectului „ROBOTA: Consiliere în carieră și protecția drepturilor muncii persoanelor refugiate”.

În cadrul acestui curs predat de către Asociația Națională a Trainerilor din Moldova (ANTEM), beneficiarii și beneficiarele au studiat limba română pentru nivelul A1+ timp de 145 de ore de instruire pe platforma invat.antem.md.

Profesorii au utilizat un sistem de învățământ interactiv ce a inclus studierea alfabetului, gramaticii de bază, vocabularelor specifice, crearea dialogurilor simple, cluburi de discuție pentru depășirea barierei psihologice de comunicare, exersarea abilităților de comunicare prin filmarea individuală a videourilor, povestind despre viața de zi cu zi.

La încheierea cursului, beneficiarele și beneficiarii au susținut un test de limbă română, ce a cuprins audiere, lectură și vocabular, producerea creativă de text și examinarea orală.

Atmosfera de la ceremonia de absolvire a fost deopotrivă veselă, dar și tristă. Veselă pentru că beneficiarii au reușit să ajungă la finalul cursului – un punct care li se părea imposibil de atins la început. A fost și tristețe pentru că, în cele patru luni de curs nu doar au învățat împreună o nouă limbă dar au creat și o comunitate. În cadrul acestei mici comunități oamenii își spuneau glume, povesteau despre ei și despre viața lor în Moldova, făceau schimb de rețete culinare și chiar și-au cântat lecția la acordeon.

Sperăm că acești primii pași în cunoașterea limbii române îi vor ajuta pe refugiați și refugiate să aibă o viață socială mai plină în Moldova și să comunice mai mult cu comunitatea gazdă.

Anunț angajare: Consilier_ă pentru orientare privind cariera (2 poziții)Anunț angajare: Consilier_ă pentru orientare privind cariera (2 poziții)

Sumar: Asociația Obștească ”Centrul pentru Politici, Inițiative și Cercetări ”Platforma” (în continuare AO Platforma) angajează Consilier_ă pentru orientare privind cariera (2 poziții). Funcția anunțată: Consilier_ă pentru orientare privind cariera. Locul: or.

Propunerea de a revizui noțiunea de „angajator” în Legea cu privire la tichetele de masă, susținută de organizații localePropunerea de a revizui noțiunea de „angajator” în Legea cu privire la tichetele de masă, susținută de organizații locale

𝐀𝐯𝐨𝐜𝐚𝐭𝐮𝐥 𝐏𝐨𝐩𝐨𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐩𝐫𝐨𝐩𝐮𝐧𝐞 𝐏𝐚𝐫𝐥𝐚𝐦𝐞𝐧𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐬̦𝐢 𝐌𝐢𝐧𝐢𝐬𝐭𝐞𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐌𝐮𝐧𝐜𝐢𝐢 𝐬̦𝐢 𝐏𝐫𝐨𝐭𝐞𝐜𝐭̦𝐢𝐞𝐢 𝐒𝐨𝐜𝐢𝐚𝐥𝐞 𝐫𝐞𝐯𝐢𝐳𝐮𝐢𝐫𝐞𝐚 𝐧𝐨𝐭̦𝐢𝐮𝐧𝐢𝐢 𝐝𝐞 „𝐚𝐧𝐠𝐚𝐣𝐚𝐭𝐨𝐫” 𝐮𝐭𝐢𝐥𝐢𝐳𝐚𝐭𝐞 𝐢̂𝐧 𝐋𝐞𝐠𝐞𝐚 𝐜𝐮 𝐩𝐫𝐢𝐯𝐢𝐫𝐞 𝐥𝐚 𝐭𝐢𝐜𝐡𝐞𝐭𝐞𝐥𝐞 𝐝𝐞 𝐦𝐚𝐬𝐚̆, 𝐚𝐬𝐭𝐟𝐞𝐥 𝐢̂𝐧𝐜𝐚̂𝐭 𝐭𝐨𝐭̦𝐢 𝐚𝐧𝐠𝐚𝐣𝐚𝐭̦𝐢𝐢 𝐬𝐚̆ 𝐩𝐨𝐚𝐭𝐚̆ 𝐛𝐞𝐧𝐞𝐟𝐢𝐜𝐢𝐚

Declarație Publică cu privire la revizuirea Dispoziției Nr. 68 din 10 mai a Comisiei pentru Situații Excepționale cu privire la persoanele refugiate din UcrainaDeclarație Publică cu privire la revizuirea Dispoziției Nr. 68 din 10 mai a Comisiei pentru Situații Excepționale cu privire la persoanele refugiate din Ucraina

Președinției Republicii Moldova                                                                                      Parlamentului Republicii Moldova                                                                                      Guvernului Republicii Moldova Comisiei pentru Situații Excepționale Declarație Publică cu privire la revizuirea Dispoziției Nr. 68 din 10 mai a