Search
Close this search box.
Centrul pentru Politici, Inițiative și Cercetări PLATFORMA

Semnale de alarmă în anunțurile de angajare

Internetul abundă de articole care încearcă să te ajute să găsești un loc de muncă. Acestea de regulă au titluri precum: „Cum să-ți faci un CV profesionist?” sau „Cum să te îmbraci la un interviu? Sfaturi pentru o ținută corectă” sau „Cum să răspunzi corect la întrebările puse de angajator?”

Astfel, cea mai mare parte din aceste articole îți propun să te analizezi și se concentrează pe ce trebuie tu să faci pentru ca să placi angajatorului.

În articolul de față ne propunem să schimbăm accentele. 

Vom proceda invers: vom analiza anunțurile de angajare, care sunt oglinda angajatorului și vom încerca să vedem ce îți zic aceste anunțuri despre angajator. 

Analizăm semnalele de alarmă, cărora noi le zicem stegulețe roșii – adică indicatoare ce te avertizează să fii precaut, – pentru a te ajuta să eviți să te angajezi la un loc de muncă prost, într-un mediu de lucru ostil, într-o mașină de tocat angajați, sau, și mai rău, într-o rețea de trafic de persoane.

Așa poate arăta un anunț problematic de angajare cât se poate de real, preluat de pe un grup de Facebook

 

Anunțul de angajare trebuie să ofere suficientă detalii, încât să-ți permită să iei o decizie informată.
În Moldova, anunțurile de angajare reprezintă un hibrid dintre o fișă de post și un anunț succint. Deobicei, un anunț corect conține:
– Titlul postului vacant;
– Denumirea companiei, însoțită de o scurtă prezentare;
– Descrierea postului, acompaniată de cerințele față de candidat și de responsabilitățile funcției;
– Compensația, beneficiile și alte bonusuri materiale și non-materiale;
– Amplasarea locului de muncă;
– Detalii de contact și informații despre modul de aplicare a dosarului de angajare (ce, de regulă, conține CV-ul tău și o scrisoare de motivare).

Informația din anunțul de angajare, atât scrisă cât și cea omisă, ne poate zice multe despre angajator, despre locul și condițiile de muncă, despre atitudinea față de angajați și despre alte aspecte relevante.

Omiterea informației relevante probabil reprezintă cel mai mare semn de alarmă. Asta înseamnă fie că angajatorul are ceva de ascuns, fie că nu ia în serios anunțul de angajare. (S-ar putea să fie neserios și atunci când are de plătit salariile!)

Lipsește titlul postului vacant și/sau denumirea companiei

Din seria „не лохотрон”

Asemenea anunțuri de angajare se întâlnesc cel mai des pe rețelele de socializare. Acestea prezintă un grad înalt de risc. Nu știi cine angajează și pentru ce angajează. În cel mai bun caz ajungi să lucrezi la negru, fără a beneficia de protecțiile unui contract și ale Codului Muncii. În cel mai rău caz, dai peste o rețea de trafic de persoane. Inspectoratul Muncii ar trebui să fie mai vigilent și să verifice astfel de anunțuri. Evitați asemenea angajatori.

Semne de ardere profesională și exploatare

Indirect, angajatorul sugerează că ai să lucrezi cât pentru doi, dar ai să primești un singur salariu. Preluat de pe rabota.md

Cel mai des, angajatorul nu-ți va zice direct că are de gând să te exploateze la locul de muncă. Totuși, anumite formulări din anunțul de angajare divulgă intenția angajatorului. 

 

Flexibilitate, dinamism, mediu foarte productiv, etc. sunt cuvinte cod care înseamnă că angajatorul se așteaptă să lucrezi peste program, posibil și în timpul zilelor de odihnă. Din start, angajatorul se așteaptă să-ți sacrifici sănătatea, timpul și viața personală în beneficiul locului de muncă. Nu există garanții că orele suplimentare și munca făcută în zilele de odihnă sunt plătite adițional, după cum zice Codul Muncii.

Rezistență la stres e alt eufemism care indică că locul de muncă este o mașină de tocat angajați. Evident, unele joburi presupun mai mult stres decât altele. Într-o lume mai bună, asemenea locuri de muncă oferă consiliere psihologică și alte mecanisme de a face față stresului. Cel mai des, angajatorul nu face asta, plasând responsabilitatea pe angajat. „Sănătatea ta mintală are de suferit din cauza jobului? Păi de ce ai venit să lucrezi aici dacă nu ești rezistent la stres?”.

„Suntem o familie” merită o mențiune specială. Expresia îți sugerează să prioritizezi locul de muncă, în detrimentul familiei tale adevărate. Pe lângă asta, ne dă de știre că limitele profesionale sunt șterse, ceea ce poate însemna lipsă de respect pentru rolul profesional. Adițional, există riscul ca angajatorul să nu adreseze probleme legate de hărțuire și discriminare.

Formulări precum „abilitate de multitasking”, acompaniată de o listă lungă de cerințe față de candidat pot însemna că la locul de muncă e o cașă organizațională. În loc de a lucra propriu zis, va trebui să navighezi acea cașă. Un volum de muncă pentru doi oameni este pus pe spatele unui singur om cu „abilități de multitasking”. Vine la pachet cu frustrare și cu ardere profesională.

Nu este indicat salariul sau salariul este negociabil

Lipsa salariului din anunțul de angajare poate presupune mai multe probleme:

  • Angajatorul plătește mai puțin decât media pe piață. Angajatorul fie nu-și permite, fie vrea să-ți plătească cât mai puțin, în timp ce se așteaptă să lucrezi cât mai mult. Recomandăm să analizezi cu precauție anunțurile de angajare, unde salariul nu este menționat.

„Generația Z nici nu aplică la un post vacant dacă nu este afișat salariul”. Preluat de la Business Insider India.

  • Angajatorul nu ține pasul cu creșterea salariilor pe piața muncii și plătește diferit angajații care fac aceleași sarcini. Pentru a atrage noi specialiști, acesta îi plătește mai mult decât pe angajații cu staj. Dacă rămâi să lucrezi la acest loc de muncă, riști să crească inflația mult mai repede decât salariul.

„Salariul negociabil” nu este în favoarea angajatului. Cu excepția puținelor cazuri când un angajat are calificări unice, angajatul nu are putere de negociere. Astfel, angajatul doar riscă să-și negocieze în jos salariul, mai ales dacă nu cunoaște plafonul pe care și-l permite angajatorul și dacă nu-și cunoaște valoarea.

Minimul cerut de lege și non-beneficiile sunt prezentate drept bonusuri

Formulări de tipul angajare oficială, instruire gratis, salariu achitat la timp, „posibilitatea de a-ți testa abilitățile în diverse proiecte” pot fi des întâlnite pe portalurile de recrutare.

Captură de ecran rabota.md

Legislația Republicii Moldova obligă angajatorii să angajeze oficial și să plătească salariul la timp. Dacă angajatorul nu angajează oficial și nu plătește la timp, comite o ilegalitate. La rândul său, „bonus” înseamnă ceva ce e mai mult decât minimul garantat de legislație. Astfel, când angajatorul îți prezintă „eu nu voi comite o ilegalitate” drept bonus, el te ține de prost și te înșeală. Dacă relația profesională începe cu o insultă și cu înșelătorie, cum va arăta ea mai departe?

O mențiune aparte o primește vacanța nelimitată. O asemenea politică de vacanță înseamnă că poți lua mai multe zile libere decât garantează Codul Muncii (dacă sunt îndeplinite careva condiții). Sună bine, dar nu întotdeauna lucrează în beneficiul angajatului. Cercetări americane arată că numărul de zile libere luat de angajați este mai mic în companiile cu vacanțe nelimitate. În multitudinea de conținut existent pe interneturi, poți găsi o groază de videouri și articole, unde mai multe persoane povestesc despre experiențele lor în companii cu asemenea politici, ce confirmă rezultatele cercetărilor americane – angajații iau concediu de mai puține zile decât perioada garantată în Codul Muncii. O explicație ar fi că prea multe zile de concediu se vor reflecta negativ asupra performanței lor în cadrul companiei.

Aici, „nelimitat” înseamnă mai puțin decât standard. Captură de ecran de pe rabota.md

Succesul acestei politici depinde mult de felul implementării și de atitudinea conducerii. Poate să-ți ofere o mai bună balanță dintre viața profesională și personală sau poate fi un mecanism care te rușinează să lucrezi mai mult.

Lipsește locația

De amplasarea locului de muncă depinde ce costuri de timp, bani și nervi vei avea pentru a ajunge acolo. Dacă adresa angajatorului nu este indicată, ești lipsit de informație importantă care să te ajute să faci cea mai bună alegere.

Recenzie „V Continental Business Center” de pe maps.google.com. Chișinău, bd. Cantemir Radu sugerează să mergem cu bicicleta. Radu, mulțumim!

Diverse – multe și mărunte

Ortografia, punctuația și acuratețea. Cum angajatorilor nu le place să vadă greșeli ortografice în CV-uri, la fel și nouă, angajaților, nu ne place să vedem greșeli în anunțurile de angajare – zice despre angajator că are puțină atenție la detalii.

Adresa poștei electronice „mail.ru”. Poate indica că angajatorul nu ține pasul cu progresul tehnologic. Pune la îndoială competitivitatea și viitorul afacerii.

Încheiere

Mereu suntem în căutarea noilor oportunități de dezvoltare, iar jobul este una dintre ele. Desigur, poate fi stresant și obositor să cauți un nou loc de muncă, mai ales dacă schimbi domeniile sau dacă te muți în altă țară, însă lucrul într-un mediu toxic, cu condiții problematice de muncă și angajatori care nu respectă limitele personale este și mai stresant și dezamăgitor. Am împărtășit cu tine aceste semnale de alarmă din experiența colectivului nostru, însă ne este interesant care sunt stegulețe tale roșii?

Dacă ai avut experiențe negative cu căutarea unui loc de muncă sau dacă poți sugera și alte stegulețe roșii din experiența ta, nu ezita să ne scrii pe info@dilo.md 

Recomandările, sugestiile și comentariile voastre ne vor ajuta să adăugăm și să completăm articolul nostru. Și să prevenim abuzurile față de alți oameni.

О поденщиках и неквалифицированном случайном труде | Трудоустройтсво в МолдовеО поденщиках и неквалифицированном случайном труде | Трудоустройтсво в Молдове

Во время информационных сессий, организованных в различных населенных пунктах Молдовы, некоторые беженцы рассказали нам, что в течение прошлого года они работали на различных сезонных работах: например, принимали участие в сборе

Предупредительные признаки в объявлениях о работеПредупредительные признаки в объявлениях о работе

В интернете существует огромное количество статей которые помогут вам найти работу. Обычно они имеют такие названия, как „Как разработать профессиональное резюме?” или „Как одеться на собеседование? Советы по выбору правильной

[RO, RU] Sesiune de informare pentru angajare în Moldova/Информационная Сессия по Трудоустройству в Молдове[RO, RU] Sesiune de informare pentru angajare în Moldova/Информационная Сессия по Трудоустройству в Молдове

—на русском, читайте ниже — Refugiații din Ucraina și din alte țări pot folosi consilierea în carieră pentru angajare în Republica Moldova.Centrul pentru Politici, Inițiative și Cercetare „Platforma” și inițiativa